2007. április 13., péntek

ó, ió, ció ... akáció, vakáció!


Azt, hogy Franciaországban a megyék saját belátásuk szerint dönthetik el, hogy a vasárnapon kívül a hét melyik napja legyen szabad az iskolákban, eddig is tudtam. Nálunk a szerda lett kijelölve. Ha belegondolok, nem is buta dolog, legalább az aprólékok nincsenek péntekre úgy lefárasztva mint Magyarországon, és emellett szerintem azt is nagyon ügyesen kifundálták, hogy szombaton egész nap nyelvórák és készségtárgyak váltják egymást.
Most viszont azt is elmondta egy ismerősöm, hogy az egész országban zónánként, kis csúsztatással, külön időpontokra teszik a tavaszi és őszi szüneteket, mégpedig azon egyszerű oknál fogva, hogy ne alakuljanak ki extrém közlekedési dugók az utakon, tekintve, hogy a szünetekben a szülők fülöncsípik a gyerekeket és megindul a belföldi turizmus áradat.
Ez azért okos dolog, nem?

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

És a szerda a szülőknek is szabad?
Vagy a csemeték szerdán kulcsosgyerekek, a szülők viszont szombaton a skacok útnak indítása után visszafekhetnek? :)

R.

Mademoiselle írta...

Hát ez azért nem egészen így működik :-)

A legtöbb nő itt vidéken, akinek általános iskolás korú gyereke van, az vagy nem dolgozik vagy csak délelőtt. Vagy eleve otthon van egy picivel.

Tudom, hogy a nyugatról nem az kép él általában, hogy sok gyerek, család meg minden, de az az igazság, hogy családi adózásnak köszönhetően temérdek gyerek van, és itt minden erre van berendezkedve. Nem is ismerünk olyan családot, ahol három gyereknél kevesebb lenne, és ahol mégis, ott is útban van vagy be van tervezve már a következő generáció. A városban több a gyerekruha bolt, mint a felnőttruházat együttvéve.

Szombaton visszafeküdni?! Itt olyan nincs! A suli eleve csak kilenckor kezdődik (minden nap és minden egyéb munkahelyen is), és déltől kettőig szigorúan ebédidő (minden nap és minden egyéb munkahelyen is). Szóval inkább az van, hogy a szülök kirakják a gyereket az iskolánál, aztán szaladnak a piacra vásárolni, nassolni, kávézni csacsogni, szal társadalmi életet élni erősen, majd féldélben mindenki pánikszerűen hazarohan, hogy kerüljön étel az asztalra.
Mi is rendszeresen így szoktuk :-)

Névtelen írta...

Na jó, hát én már tényleg költöznék ám... :( :D

Névtelen írta...

én azt szűröm le ebből, hogy a gyerek-darabra kifizetendő szoctám helyett mekkora ösztönző hatása lehetne itthon is a gyerek utáni adókedvezménynek.
Nem teheted azt, hogy potyogtatod a babákat és felveszed mindegyik után a szoctámot (amit az adófizetők termelnek), hanem dolgoznia is kell valakinek a családból, hogy megérje több gyereket vállalni.
de azt hiszem a magyar politikusoknak ez nem tetszene, mivel egy társadalmi réteg szavazatát biztosan elvesztenék.
Arra fogok szavazni, akinek ilyen ötletei lesznek a következő választásokkor.

hedgie írta...

itt olyan nem lesz. de mi lenne, ha mi is költöznék fransziahonba? :D neked + 1 nyelv igazán nem oszt, nem szoroz...