2007. november 23., péntek

A Cybook dicsérete - alaposan updételve

Befejeztem az ötödik könyvet is a Cybook-on, és mostmár bizton kijelenthetem, hogy nagyon elégedett vagyok vele. Nem hittem volna, hogy valaha ilyet mondok, de majdnem jobban szeretem mint a SpeakBoard+ipod pakkot, ha már kütyüről van szó, pedig azok segítségével immár több mint 80 kötetet tudok a fülemmel elolvasni.
Minden formátumot olvas, és pillanatok alatt feltölthető rá. Az aksi még a harmadik kötet után is 20%-on volt, pedig kettő közülük a George Sand: Consuelo-ja volt, ami nem egy kimondott zsebkönyv méret.


Több fórumban olvasgattam véleményeket és/vagy tapasztalatokat, és egyedül a magyaroknál láttam lealázó méltatásokat róla, pedig még egy darab ilyen reeder sem volt a kezükben soha.

Az egyik az volt, hogy nem színes. Miért, melyik könyv színes a borítón belül?! Ja, igen a képregények.

A másik az volt, hogy villog. Nos, azt le lehet kapcsolni.

A harmadik az volt, hogy nem világít a képernyője, így nem lehet sötétben olvasni, mint a számítógép képernyőjét. Igen, az e-paper technológiának éppen az az értelme, hogy megtévesztésig a papírhoz hasonló képernyőt állítsanak elő, hogy ne rontsa a szemet, ne legyen kényelmetlen (nem tudom más hogy van vele, de nekem piszok rossz volt egy-egy könyvet a laptop képernyőjén végigolvasni), és ne fogyasszon annyi energiát. Különben meg papírkönyvet ki tud sötétben olvasni?

A legbalgább kifogás pedig az volt, hogy az ilyen reederek csak újabb szögek a kultúra koporsójában, és végül el fognak tűnni a könyvek Föld színéről, pedig azok sokkal értékesebbek, meg jó a szaguk, és jó tapintani őket bla-bla-bla. Hát persze, hogy egy papíralapú könyv sokkal-de-sokkal értékesebb, ezt a világon senki nem vonja kétségbe, de végsősoron mégis az számít leginkább, ami benne van, nem? Mármint a tartalom ugye. Nekem hót mindegy, hogy vécépapíron vagy aranyozott szélű pergamenen jutok hozzá például egy Stendhal műhöz, pillanatnyilag az a lényeg, hogy el tudjam olvasni, és ha majd lesz rá pénzem és lehetősegem, akkor biztos, hogy meg fogom venni keményfedeles bőrkötésben (mert mégiscsak az a csúcs), de addig csak a tartalomra koncentrálok. Pláne ha azt számolom, hogy amennyiben nem antikvár vagy könyvtári könyvről van szó, akkor manapság átlag 2000 forintocska alatt nehezen lehet hozzájutni egy igényesebb kötethez.
Arról nem is beszélve, hogy én, aki hetente 3-4 könyvet is simán bekebelezek, elég költséges és macerás lenne beszerezni és magammal cipelni a kiskönyvtáramat ide külhonba, és ilyen módon fél év alatt szépen vissza is hozza az árát (persze azoknak, akik csak magyar nyelven olvasnak és csak kortárs irodalmat, biztos nem érné meg megvenni, de én klasszikus irodalomban utazom, és így gyakorlatilag végtelen mennyiségű ingyenes digitalizált kötet áll rendelkezésemre három nyelven is).
A hangoskönyvek ellen is ugyanezeket a buta érveket szokták felhozni. Röhej.
Tudod mi a kultúra halála? A keményfedeles, szabályosan papírra nyomtatott, jószagú, jótapintású "az ifjúság számára átdolgozott" kiadások. Azok a szögek. Meg a vévé-bébé Hajni, Ági, Barbie önéletrajzok. Bizony! Kosztolányi e-papíron is Kosztolányi, míg VVCsitri nyomtatásban is csak egy lúzer.


UPDATE: Még egy magyar nyelvű Cybook review Samu tollából, képekkel!
U.UPDATE: Jó kis kommentözön a témával kapcsolatban, különösen figyelemreméltóak a környzetvédelemről szóló vélemények... (papírgyártás, energiafelhasználás stb.)
U.U.Update: Itt pedig az időtállóság témaköréből vannak érdekes gondolatok (mármint a kommentekben)
U.U.U.Update: Tanulmány-igényű összefoglaló a Koobe nevű magyar Cybookról :-) Dworkyll tolla aló került ki, teesék tanulmányozni: ITTENVAN


A kedvenc hozzászólásokat (melyek az én véleményemet is 100%-ig tükrözik) ki is szemelgettem ide alant, hogy ne kelljen annyit keresgélni (a pirossal szedetteket én szúrtam be):
E - ellene
M - mellette

E: "ez is olyan luxuscikk, mint amelyek túlfogyasztása egyebek mellett a válságot okozta most. Árammal működik, ergo az energiafogyasztást is növeli"

M: "tiszta szerencse hogy a papírgyártárs és a könyvnyomtatás nem igényel elektromos energiát, sőt, még a környezetet is tisztíccsa"

E: "A fáknak már csak ez a sorsuk. A disznót is azért tartjuk, hogy leöljük, azt jól megegyük. Igaz a fák nyilván sok értékes oxigén molekulával látnak el minket. Egy biztos, nekem a szag nagyon sokat számít."

M: "Hát igen a szag, szóval némi orrba tömött papirgalacsinnal akár az is helyttesíthető :-)"

M: "Érdekes, hogy sokan a szagot hozzák fel egyik legfőbb érvnek az elektronikus könyvek ellen, amikor a másik oldalon olyan dolgok vannak, mint a fák kivágása (jó, sokan használnak újrahasznosított papírt is). Erre a kérdésre egyébként frappáns választ adott az egyik elektronikus könyvesbolt: a rendelések mellé könyvszagú kaparós matricákat is ad."

M: "A New York Times vasárnapi kiadása = 75.000 kivágott fa. A Sunday egy hete = 500.000 fa. És úgy 20-30 év alatt nőnek fel az újak. És ez semmi a csomagolóiparhoz képest, ami a háromnegyedét teszi ki a világ összes fafelhasználásának." (Nekem erről mindig eszembe jut az az írtózatos menyiségű reklámpapír, amit naponta bedobnak a postaládánkba, egyszer összegyűjtöttem egy heti adagot, 15 centi magas A4-es méretű papírhalom jött össze. Legalább három könyvet ki lehetne belőle hozni, ha nem többet.)

E: "amelyik regény nem áll meg extrák nélkül, az nem regény, hanem e-regény.
nekem papír kell, és nyomdafesték, bármilyen "érthetetlen"

M: "nem érthetetlen, láttunk már ilyet a történelemben. Az e-könyv az ma Neked, mint kódexmásolónak a nyomdagép, mint kottaolvasónak a hangfelvétel. Az idő nem veled van ;-)"

M: "csak hiszti, kulturális sokk, mint amikor a kétgombos kvarcóra beállításával kapcsolatban is ki kellett várni, míg a bonyolultságán nyavalygók kisebbségbe kerültek, netán kihaltak, mint a masztodon. Azóta senkinek eszébe sem jut, hogy ilyesmin fanyalogjon."

E: "a digitális adattárolás egyáltalán nem hasonlít a nyomtatott szöveghez időtállóság és hordozhatóság szempontjából.
A nyomdagép eleve szabványos (azaz a latin ábécé betűit használó) formátum volt, és a legősibb nyomtatványok is minimum 500 évig olvashatóak maradnak.
Amíg egy könyv garantáltan mindenhol és (3-400 éven belül) bármikor segédeszköz és szaktudás nélkül olvasható, addig a digitális formátumokhoz mindig eszközre van szükség, és élettartamuk is csak kb 15 évre tehető, azon túl már szaktudásra, speciális felszerelésre van szükség."

M: "Nem mindenhol, csak ahova el tudjuk juttatni. Egy e-bookhoz képest bazi nehéz és sok helyet foglal.
Próbáltál már belelapozni egy 400 éves könyvbe? A múzeum őrsége mit szólt hozzá?"

M: "400 eves konyv. Hany is van belole? Marmint az adott konyvbol? es hany van a 400 eve osszes nyomtatottbol?
Jo hogy van otthon egy 250 eves konyv.. olvassa valaki? meri olvasni valaki? mondjuk munkaba menet?
Probalt valaki mondjuk 20 eves konyvet beszerezni? mondjuk legyen egy adott Galaktika konyv. Ja, es lakjal masik orszagban. Eleg szivas.
Ja es a tarolasi helyrol meg nem is beszeltunk. Asimov osszesem (magyar kiadasok + "Teljes ..." sorozat min 1 meter a konyvespolcon. CD-n meg lotyog (mellefer meg az egesz Nyugat pl, de 50 kolto eletmuve is)
5-10 evente backup:
Gondolom a 250 eves konyv nem csak ott porosodik a polcon, azzal is torodni kell.
formatumok TXT: eleg regota letezik, nem kell konvertalni, RTF: 81 ota letezik, az mennyi is? tobb mint 25 ev.. azota valtozatlan.
HTML nem biztos, hogy kihal, ugyanez igaz a PDF-re az XML-re es minden mas szabvanyra is.
5 evente csinalok 2 DVD-t a konyvtaramrol (vagy ami 5 ev mulva lesz), kb 15-20 perc. az egyiket hasznalom, a masikat elrakom jo messzi helyre. Ha az egyikkel tortenik valami ott a masik. Hogy vedesz le egy 250 eves konyvet?
Ja es egy e konyvnek nem torik meg a gerince, esnek ki a lapok, stb.."

Ez a legjobb:
M: irtózatosakat csúsztatsz ám. Igen, az IT veszett gyorsan fejlődik, de hogy hogynem azért olyan drámai adatvesztésekről még sincs hír, mint a reáliákban. Ha az alexandriai könyvtár fönt lett volna a torrenten ugy-ugye? 50 év alatt 1000 példányból 75 marad meg átlagosan.
A sokszáz éves könyvekkel se gyere, mert annyi idő alatt a NYELV is változik annyit. Tudod miért élvezed Shakespeare-t? Mert egy 150 éves fordítást ismersz (vagy fiatalabbat), egy civil angol megőrül a 400 éves szövegtől. Persze klasszika-filológus őrültek mindenhol vannak :-) (Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb mai fiatal, meg néhány nem annyira fiatal is, azért nem olvas klasszikus irodalmat, mondjuk 19.századiakat, hogy ne menjünk túl messzire, mert már annak is nehéznek találják a nyelvezetét.)
És nem kéne összekeverni az állapotos ideált az ideális állapottal, az e-könyv fényévekkel több lehetőséget kínál, mint a papír. Pl egy CD-re fölfér azért egy szobányi könyv. Egy hárombetűs archívum a maga 6000 kötetével meg kb egy kétrétegű DVD. A papírkönyv minden tiszteletem és szeretetem ellenére nagyon sok dologra nem alkalmas. Pl. egy nyaralásra nem tudok belőle magammal vinne eleget ;-) Nincs dinamikus tartalom, nincs dinamikus megjelenítés, nincs keresés. Cserébe vannak kivágott erdők, baromi nagy raktárak, évekig hajkurászott kötetek, plázányi könyvesboltok tele híg szmötyivel, de elérhetetlen klasszikusokkal. Fasza.
Ja és villanykönyvből percek alatt lesz papír, ha akarod, kötve fűzve ám :-)
A kódexes hasonlatomban meg észre kellett volna venni azt a tényt, hogy az e-könyv léte pont az írások olvasóhoz jutását, a tartalmak elérhetőségének megmaradását katalizálja irgalmatlanul. Főleg ez utóbbi fáj a mostani "papírfetisiszta" (és a joggal visszaélő) terjesztőgépezetnek, amivel nagyon sok baj van, de majd jön a könyvek iTunes-a, oszt jól rájuk dől az épület. Ugynettől fáztak a nyodagép idején, hogy a plebsz "tudáshoz" jut. Most meg hogy tudáshoz/tartalomhoz jut, a papírkönyvhöz képest "ingyen".

19 megjegyzés:

stofi írta...

Most már tudom Süni honnan vette az ötletet.

Fűszeres Eszter írta...

Kár, hogy bizonyos IQ alatt nem olvassák a blogodat, ugyanis nincs benne se pornó, se celebitás.
:-)

Mademoiselle írta...

Hát..., valamit valamiért. Nincs káromkodás, de akkor olvasottság sincs. :-)

merci írta...

tehettél volna bele igazi neveket, akkor mindjárt megugrott volna a látogatottság (igaz, nem az olvasottság)

mindenesetre felkeltetted az érdeklődésemet a cucc iránt, megyek, utána olvasok

merci írta...

nos, megnéztem a bookeenen, de az van, hogy ez nekem sok (mármint az ára), pedig nagyon tetszik...
mindegy, most már megnézem az alternatívákat is :)

Mademoiselle írta...

Nem pályázom látogatottságra :-) milyen "igazi" nevekre gondolsz?

Hát igen, még nem olcsó mulatság, de a többit meg nem lehet Európában kapni. És hiába lehetne, Magyarországon azok se lennének olcsóbbak. Meg persze az ár viszonylagos, én csak idén elolvastam rajta már annyi könyvet ingyen, hogy ha azokat megvásároltam volna esetleg még antikváriumban is, akkor is visszajött volna a Cybook árának nagy része.

Kérdezhetek valamit? Hogy csináltad a blogodra azt a klassz betűtípust?

Mademoiselle írta...

Ja! Jó már látom :-) Annyira beleolvadt, hogy nem vettem észre, hogy nem a pergamen hátteren van :-)

merci írta...

a valóságsó szereplők nevére gondoltam viccesen :)
értem én, hogy visszajön az ára, simán elköltök ennyit könyvekre fél év alatt, talán inkább csak meglepődtem (nem tudom mire számítottam, talán semmire és azért).

Úgy csinálom, hogy a CSS-ben megnéztem a pergamen helyét, kimentettem magamnak és arra írtam rá . A betűtípusokat a dafonton mazsolázom. Igyekszem beleolvasztani, örülök, hogy egész jól sikerült.
De látom te is szeretsz vele játszani, ez is nagyon szép lett.

Névtelen írta...

Hali, tegnap rendeltem egy ilyen kicsikét. Elvileg holnapra ér ide. Már nagyon várom. :) Legtöbbször munkába menet utazás közben olvasok, így már régóta kacsintgatok valami ebook olvasó, vagy mini notebook felé. Az RSS olvasó részét használtad? ha igen, akkor működik, jól használható?

Mademoiselle írta...

Dejó! Majd mindenképp meséld el, hogy hogy tetszik!!!
RSS olvasó az én kis drágámban nincsen, mert az még a legeslegelső szériából való, jóformán a tesztcsoport része voltunk, és azóta már kiegészült pár új funkcióval meg nyalánksággal. Amikor én vettem, például nem is volt még ötféle színű bőrtok, csak egy.

Névtelen írta...

Megérkezett délelőtt! :) Imádom!!! Egyelőre nyomkodom, aztán majd mesélek, mp3 lejátszást már próbáltam, elég jó minőség, és hangerő is megfelelő akár közlekedési eszközhöz is. Tokot meg egyebeket nem vettem, mert sokalltam az árát, kb 20-30 ezer Ft-al lett volna drágább. Majd csinálok rá valami pöpec tokot. Nagyon királyul lehet olvasni rajta, ezt már most kijelenthetem! :)

Mademoiselle írta...

Te hol vagy Samu, hogy ilyen sitty-sutty megérkezett?
Ugye milyen klassz a képernyője? Egyáltalán nem olyan képernyő-szerű szerintem.
Hát igen a tok elég drága, de én nem bántam meg, mert olyan kis véknya a drága, kell neki a védelem. Meg a tok miatt ráadásul olyan mintha tényleg könyvet tartanék a kezemben, mert ki van merevítve. Kényelmesebb.

Névtelen írta...

Magyarországra rendeltem. 2008. július 29. 23:02:51-kor jött meg a rendelés visszaigazoló e-mail, és ma 31-én 11:30-kor adták át a fedexesek a csomagot. Gyorsabban megjött, mint gondoltam. Nagyon jó a képe valóban! Fáj is a szívem, hogy nem rendeltem tokot. Másrészt örülök, hogy meg bírtam állni, hogy ne költsek annyit. Első e-bookon már túl vagyok: a manual-on :-P

Névtelen írta...

Hahó! Túl vagyok a második könyvön. :) Nagyon tetszik, bár van pár gondom azért, bár nem a kütyüvel, hanem a konverterekkel. Fogok írni egy blog postot róla. Már szombat reggel óta folyamatosan készülök rá, de volt némi fennforgás a flickr accountommal, nem tudtam belépni, csak ma lett jelszavam, úgyhogy csak a képek vannak meg. Még fel kell tölteni, felcímkézni, megírni a postot.

Mademoiselle írta...

de miért csak jelszóval lehet elolvasni? Kaphatok jelszót hozzá? lécccíííí!!!

Névtelen írta...

Már nem kell hozzá jelszó! :) Csak még nem volt kész, viszont így bírtam csak tesztelni a HTML kimenetet, de nem akartam, hogy félkészen is lássa már mindenki.

Névtelen írta...

Én is veszek egy ilyen kütyüt. Szakirodalomra, bestsellerre, ponyvára ez kell.
Az albumok meg maradnak keménytáblában ezután is.

Nemtom, mi ez az állandó cybook hiszti. Mindenki azt vegye meg, amelyik jobban tetszik.

Ennyi.

Mademoiselle írta...

Cybook hiszti?!
Ez eddig eszembe se jutott...

Bocsánat, ha Cybookreklámnak jött le a posztom, eszemben sem volt kizárólag a Cybookot propagálni, az óda itt az e-book readerekhez szól úgy általában, én csak azért írtam itt sokat a Cybookról, mert azt használom, igy érthető módon csak az ismerem. De nekem mindegy milyen kütyü, ha más gyártó readeréhez tudtam volna hozzájutni, akkor lehet hogy másmilyet veszek.
A Sonyé pélául nagyon tetszik, meg a magyar Koobe is, az Amazon Kindle pedig csak azért nem mert túl sok rajta a gomb, nekem arra nincs szükségem.

Deviánskarakter, ha majd megvetted a kütyüdet és erre jársz, légyszi számolj majd be a tapasztalataidról.

Mademoiselle írta...

Ja, már tudom miáért tűnhetett cybook hisztinek!

Nos, akkor amikor ezt a posztot lassan másfél éve, még alig-alig beszélsztek erről a magyar fórumokon, és ahol mégis (Könyvesblog és tsai) ott állandóan a Sonyt reklémozták, vagy a Kindlet, csakhogy azokhoz nemhogy Magyarországról de jóformán egész Európából sem lehetett hozzájutni, a Cybookhoz viszont igen, mert az francia gyártó.

Na ezért reklámoztam a Cybookot, vili?