2009. február 13., péntek

Back to life... finally

Lehet hogy mégse fogok belebuggyanni a Csöndbe (pedig már közel álltam hozzá!), ma délben végre meggyógyult a rendszer, és mi még jól jártunk, mert mondjuk nekünk csak internetünk meg telefonuk nem volt két hétig, és viszonylag ritkán volt áramszünet, de több mint kilencszázezer háztartásban áram egyáltalán nem volt (30ezerben még mindig nincs), ami még nagyobb katasztrófa, mert itt sokkal kevesebb a gázfűtéses (vagy kombinált) lakás, ha nekünk nem lenne áramunk két hétig, az gyakorlatilag azt jelentené, hogy se fűtés, se melegvíz, se villany, nem működne a hűtő, se a tűzhely, hogy főzzünk vagy legalább vizet melegítsünk, még a mikró se, de még egy hősugárzót se tudnánk működtetni tél közepén. Mi a francot lehet ilyenkor csinálni? Rakjak tábortüzet a nappali közepén?
Rettenetes ez a kiszolgáltatottság, ezért módosítottuk az álomház-listánkat: mostmár nem csak dísznek akaruk kandallót, hanem az esetleges túlélésünk zálogaként.

Tanulságos volt ez a két hét, még egy télbe nem megyünk így bele, ennyi erővel akár a híd alatt is meghúzhattuk volna magunkat.
Nagyon durva, hogy így sakkban lehet tartani százezreket, muszáj úgy alakítani az életet, hogy teljesen önellátókként is megálljuk a helyünket szükség esetén, mert ha nem is az egészen közeli jövőben, de háborús idők jönnek, és sohasem lehet tudni mikor leszünk magunkra utalva.
Csak egy gombnyomás... csak egy gombot kell megnyomnia a Nagy Testvérnek, és milliók kerülhetnek ilyen helyzetbe.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

welcome back. ez elég hihetetlen.. hetekig nem javították meg? áram nélkül itt se lenne semmi.

Mademoiselle írta...

Ilyen sokáig javították. Mesélte egy ismerősünk, hogy volt ár olyan vihar, ami után három teljes hétig nem volt áram.

Névtelen írta...

Na végre!

Már azt hittem sose jössz vissza.

Kandalló? Hmm... És hol fogsz fát vágni...És milyen fát?

R.

Mademoiselle írta...

Nekem mondod! Én is azt hittem :-)

Fát vágok a kertben, fa pedig csak akad itt-ott. Egy picike városban lakom, amit körülvesz a hatalmas természet (az utca végén kezdődik).

hedgie írta...

Ó, végre!
A kandalló mindenképpen kellemes dolog, ítéletidőben pedig még hasznos is. AZ a jó, hogy nem csak megkönnyebültök, hanem okosodtok is belőle. Az nagyon fontos.

Névtelen írta...

Picike város? Megnéztelek a gugli örsszel és azért egy szép terebélyes városban éldegélsz!
(Ha tudnám a címedet, benéznék az udvarotokba is! :))

Egyébként meg még időben kezdj el utánanézni olyasmiknek, mint passzív ház, geotermikus fűtés, ökogazdálkodás és hasonlók!

És mi van a kis zöld salátazabálóval? Remélem nem fázott meg a zord körülmények között.

R.

Benő írta...

... én azért így is irigyellek titeket, eddig akárhányszor nyugaton jártam, mindig meglepődtem, mennyivel normálisabban zajlik ott az élet.

Mademoiselle írta...

@R. - 30ezer fős kisváros, tulajdonképpen három falu agglomerációja. Csak azért tűnik terebélyesnek, mert az emberek 90%-a nem tízemeletes panelházakba zsúfolva él.