2006. november 30., csütörtök

Mákos Bejgli

Tragikomédia két felvonásban

Személyek:
MAZSOLA - a Zseni
NEMRÖHÖG - a Blogger

Szín: Franciaország, Maine-et-Loire, Saumur
Idő: 2006. november 29.-e, éjfél körül

Első felvonás - első szín

Ízlésesen berendezett hálószoba, kényelmes ágy, fiatal pár összebújva

NEMRÖHÖG Találtam egy szuper főzőblogot. tudod olyan újhullámos, meg még vicces is. Van benne egy buktarecept, hétvégén kipróbálom. Szereted a buktát?
MAZSOLA Igen, de inkább mákos bejglit csinálj.
NEMRÖHÖG De én nem tudok bejglit sütni, nálunk senki nem tudott, csak a nagyi, de még neki is mindig megrepedt a teteje meg minden.
MAZSOLA Pedig nagyon könnyű! Mit nem lehet benne tudni? Csak a receptet kell követni, és kész.
NEMRÖHÖG Te tudsz bejlgit sütni?
MAZSOLA Persze! Csak kell csinálni egy tésztát, kinyújtani, megtölteni és megsütni.
NEMRÖHÖG Jó, de hogy csinálod a tésztát? Mit teszel bele?
MAZSOLA Hát... lisztet, meg tojást gondolom, meg élesztőt. Ja meg egy kis reszelt citromhéjat.
NEMRÖHÖG Ennyi?! És miből mennyit használsz?
MAZSOLA Liszt kell vagy fél kiló is, meg négy tojás... élesztőből meg egy evőkanálnyi. Meg egy kis reszelt citromhéj. Azt úgy ízlés szerint.

NemRöhög nem röhög.

NEMRÖHÖG ... aha. És utána?
MAZSOLA Hát összekevered és megpuffasztod.

NemRöhög nem röhög.

NEMRÖHÖG Megpuffasztom?! Azt minek?
MAZSOLA Sose csináltál még kelttésztát? az élesztőnek meg kell benne puffadni, hogy puha legyen.
NEMRÖHÖG ...jaaa! Amúgy az élesztőből milyen formátumot vegyek?
MAZSOLA Mi az hogy milyen formátumot? Hát olyan kis bizbazban lehet kapni.
NEMRÖHÖG Na jó, de az tök kemény! hogy mérsz ki belőle egy evőkanálnyit?
MAZSOLA Nem is kemény! Olyan mint a püré.
NEMRÖHÖG Mint a püré? És olyat hol kell keresni a boltban? és hogy mérsz ki belőle egy evőkanálnyit?
MAZSOLA Nem hallottál még soha a szemmértékről? És különben is, most mi van, azt hiszed még soha nem láttam a boltban élesztőt?
NEMRÖHÖG De, de, nyilván láttál... szóval csak úgy saccra, oké és utána?
MAZSOLA Na miután megpuffadt, kinyújtod 5-7 milliméter vastagra, és...
NEMRÖHÖG ...pont 5-7 milliméterre?
MAZSOLA Igen mert én vékonyan szeretem a tésztáját.
.
Nemröhög nem röhög.
.
NEMRÖHÖG Jaértem.
MAZSOLA Na utána összekevered a mákot a cukrot meg a mazsolát szétterígeted a tésztán, feltekered, megkened tojással és kisütöd.
NEMRÖHÖG És a töltelékből mennyit használsz?
MAZSOLA Mazsolából legalább három zacskót, mákot meg cukrot olyan 1:1 arányban.

NemRöhög nem röhög.

NEMRÖHÖG És utána csak feltekerem, bekenem tojással és megsütöm?
MAZSOLA Igen. Mondom, hogy nem nehéz.
NEMRÖHÖG Télleg nem. Figyelj! nem akarod a hétvégén birtokba venni a konyhát és sütni egy bejglit?
MAZSOLA Jó, miért ne? Szívesen kotyvasztok én mindenfélét... lehet, hogy főzök gyümölcslevest is.
NEMRÖHÖG Azt is tucc?
MAZSOLA Naná, az még könnyebb. Majd holnap elmondom hogy kell, de most aluggyunk, mert holnap lesz két kisműtétem.
NEMRÖHÖG Oké, jóéjt, szeretlek.
MAZSOLA Én is szeretlek cicus.

Függöny le.

Második felvonás - első szín

ugyanaz a hálószoba, ugyanaz az ágy, ugyanaz a pár, ugyanaz az éjszaka, csak két órával később

MAZSOLA Alszol?
NEMRÖHÖG ...
MAZSOLA Alszol?
NEMRÖHÖG ... igen ...
MAZSOLA Figyelj! Asszem nem puffasztani kell.
NEMRÖHÖG Nem?
MAZSOLA Nem. Hanem dagasztani. És a mákhoz meg kell tej, különben kiszóródik a tésztából.
.
NemRöhög még félálomban sem röhög.
.
NEMRÖHÖG Ööö.. azt tudtam.
MAZSOLA Igen? Akkor jó. Jó éjt cicus.
NEMRÖHÖG ...horkolkroolhokrohl...
.
Függöny le. Vastaps.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hmm, eleszto kerdes? Mi a biocoop-ba vesszuk azt is...Van tobbfele...Friss, kis kocka alakban, amit grammra mernek...nagyon jo, de sajna ket hetig birja csak a frigoban. Van ezenkivul szaritott, kis kek fem dobozban...Mi ezt hasznaljuk, mert honapokig elall, es tejben feloldva olyan, mint a friss...Eddig meg nem sikerult soha elrontanunk ezzel a kelt tesztat!!!:-))) Ja, meg van foszfat mentes sutoporuk is...Meg persze bionarancsuk, citromuk, aminek a heja kivalo vegyszermentes karacsonyi sutikhez...:-)))