2008. október 9., csütörtök

Just for fun, az almásderes

Egy lovas könyv fordításában az a szép, hogy százezer és egy darab lónevet kell lefordítani oldalanként, de úgy ám, hogy kifejező legyen, meg frappáns, meg menő is, meg magyar. Ezen a ponton már az elején megakadtam és jegeltem egy időre a problémát, de mivel a jövő héten leadom a könyvet, végre eljött az ideje, hogy behatóbban is foglalkozzam a nevek kérdésével. Mivel a Kincsemen kívül én más tipikus lónevet nem ismerek - és azt is csak onnan, hogy Gödön van egy Kincsem nevű bódésor, ahol régen a korcsolyámat éleztettem - szükségem volt némi ihletre, így kisütöttem, hogy vajon hol máshol találhatnék inspirálóbb adatbázist a Magyar Lovi weboldalánál.
Nos, semmi használhatóra nem akadtam*, viszont órákra munkaképtelenné váltam a röhögéstől. Íme következzenek hát a kedvenc lóneveim, a teljesség igénye nélkül (valójában van igény a teljességre, csak idő nincs rá...):

Illetmény
Jegyzőnő
Készpénz
Járulék
Kenőpénz
Ingyenélő
Honorárium
(Nem, kérem, ezeket nem egy APEH jegyzőkönyvből vettem, ezek lónevek kérem!)
Háremhölgy
Kolostor
Jegyüzér
Fegyőr
Éltornásznő
Helyjegy
Klasszikus
Démon L.D.
Lottóláz
Járj! (azt hiszem ez a minimum ami elvárható egy versenylótól...)
Hologram
Kontakt Vita
Kaméliás hölgy
I.Q. Bege
Elegant Jankee
Lajoska ; Juci ; Impi ; Karola

s végül a biztos befutó: Just for fun


__________
*Már úgy értem a könyvhöz, a könyvhöz nem akadtam semmi használhatóra. Saját részre viszont évekre elegendő nevet raktároztam el az agyamban a leendő képzeletbeli lovaim számára.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia, ezen jót kacagtam, de nekem ezek ugranak be elsőre, ha lovakra kell gondolni: Hópihe, Ráró, Kincsem, Sebes, Hófehér, Démon meg Ördög, ...

Szép napot!

Kriszta írta...

Jesszusom, szegény lovak :o) Akár céget is alapíthatnának, minden adott hozzá: kenőpénz, honorárium, ingyenélő, I.Q. Bege... :D

Egyébként esetleg beszélhetnél magyar lovardákkal, biztos van ahol szívesen adnak tippeket. Én a nyáron voltam egyben, ahol mindenki a lovakért él... :)

Névtelen írta...

Mér' a Seabiscuit jobb? ;)

R.

Névtelen írta...

sokat jártam kiskoromban lovagolni, akkor még nem volt ilyen gáz a nevekkel, az egyik kedvencemet reményem-nek hívták.. a fentiekből a Járj! tetszik :)