2009. március 8., vasárnap

valami trükkjének pedig muszáj lennie...

Abszolút keménytojás-főző antitálentum vagyok. Tudok kenyeret dagasztani enkezemmel (mostmár igaziból is, nem csak ilyen eccerűt), kalácsot sütni omlósat, a sörös tehénpörköltöm utolérhetetlen, a szuflém legyőzhetetlen, és bármikor vajpuhára sütök egy egész csirkét (még a mellét is!), képes vagyok sajátkészítésű házitúróból főzni a gombócot, és magam csinálom a vegetát, de egy nyomorult házitojást se tudok úgy megfőzni, hogy utána normálisan le lehessen pucolni róla a héját. Próbáltam már túlfőzni, vagy csak alig, és közepesen is, de ahogy pucolom, mindig lejön vele a kemény tojásfehérjének úgy a 10-15%-a. Az anyukám mindig olyanra főzte a tojást, hogy csak egy kicsit megpiszkáltam, és szinte egyszerre lecsúszott róla a héj, nekem meg bele van ragadva, mintha csirizzel kenték volna be.
Hát nem röhej?! De! Szégyen és gyalázat!
A doki már megszokta, hogy a főttojás nálunk csak szagában és ízében hasonlít a főttojásra, máskülönben inkább valami ragyás fehér kemény amőba, ahonnan itt-ott kiütközik egy-egy gyanús sárga folt, de most kaszinótojást szeretnék csinálni (ilyen csipikeformájút), mert vendégem lesz, és hát ez így bizony nem fog menni. Ahhoz szép sima felületű főttojás kell. Ma órákig gyakorlatoztam, darabonként főztem meg a tojást, volt amit még melegen megpucoltam, volt amit hidegen, volt amit vízben áztattam, és volt amit kiszárítottam, de az eredmény ugyanaz, a tojás nem jön le a héjáról.
Nem lehet hogy a francia tyúkok a hibásak? Hülye francia tyúkok...

...ámbátor, amíg otthon laktam is randák voltak a főtttojásaim...hmm... akkor a magyar tyúkok is hülyék!

32 megjegyzés:

Mademoiselle írta...

de a leghülyébb tyúk mégis én vagyok: főtttojás...

Névtelen írta...

én lusta vagyok leírni, de a trükköt itt: http://redblek.com/csoppet-ironikus/
Nekem akkor szokott igazán frankón megtörni, ha kicsit odakocogtatom az asztalhoz, majd a tenyerem között jól meggörgetem..Akkor van, hogy egybe lejön a héj..

Mademoiselle írta...

MIMKE!!!!! Szeretlek!!!! Ez most azonnal kipróbálom!

Névtelen írta...

Szia, nálam sincs recept igazán. Általában mindig hagyom, hogy hideg legyen, vízben is ázik. Aztán néha sikerül úgy, ahogy leírta Mimke, néha viszont az sem segít. Nem tudom, hogy miért nem tudom 10 tojásból mindet egyformán szépre vagy csúnyára pucolni :)
Remélem, neked sikerül majd!

Mademoiselle írta...

Azt azért jó tudni, hogy nem egyedül küzdök ezzel a problémával :-)

Névtelen írta...

Egyébként nem szabad hagyni ámázni a hideg vízben, hanem hideg vízzel gyorsan átöblíteni, és amikor meg tudod fogni, akkor rögtön pucolni...Azért van, hogy nem sikerül, de az kb ötven tojásból 1.
Még az Eszter-féle kicsit megtöröm, aztán hűtömet nem próbáltam, de azt gondolom, az még jobban kell működjön ;)

Névtelen írta...

Csodálkozom, hogy a leghíresebb trükköt senki nem említette még (hacsak a linkek között nincs). Meg kell sózni a vizet, amiben fő.

Mademoiselle írta...

Én mindig teszek sót a vízbe, Suhod. Kivéve, amikor elfelejtem, de most nem felejtettem el. :-)

Mademoiselle írta...

Vagy próbáljam egy csipetnél többel?

Névtelen írta...

Ha szépre akarom nekem sem sikerül :)
Ha megfőztem gyorsan leöntöm a meleg vizet, aztán 2-3jó hideg öblítés és közben kicsit megkocogtatom a tojásokat..hátha
Sok sikert!

Mademoiselle írta...

Najó, most megfőztem egyszerre négyet, minden utasítást kínosn betartva - leaglább 1 ek só a vízbe, hirtelen lehűt hidegvízzel, kicsit megtör stb - s az eredmény: kettő szinte vezényszóra kiugrott a héjából, és tökéletes, a másik kettő meg még könyörgésre se, és rosszabul festenek, mint a szokásos. Ilyenkor most ki a hibás? Ugyehogy a csirke?

Mindegy, annak is örülök, hogy legalább kettő sikerül, majd a csipikékhez veszek húsz toját, akkor is lesz 10 csipi, a dokinak meg főtttojás-allergiája.

Névtelen írta...

Én csak annyit tudok, h a friss tojást nem lehet szépre pucolni főzés után. A kevésbé frisset meg simán. Mamám tart tyúkokat és nálunk az a szabály, h mindig a legalsó tojástartót szabad elvinni, mert az a legöregebb. Próbáld meg egy hétig a hűtőben tartani a tojást és utána főzd meg. Aztán törd össze a héját, amennyire csak tudod. Tenyér alatt gönygyörgetve (na, ezt a szót nemtom leírni:)). Úgy könnyen leválik. Persze tudom, h a vendégek nem várnak egy hétig, de legközelebbre jól jöhet. :)

Mademoiselle írta...

Joeymano, nekem pedig épp azt tanította az anyu, hogy igazán csak a friss tojásból lehet keménytojást főzni, és sohadesoha ne tartsam hűtőben. De kipróbálom akkor a te változatodat (csak hétvégén jönnek a vendégek) hátha az jön be nekem.

hedgie írta...

Én is bekapcsolódok, késve persze, mint mindig.
1.,hűtött tojás
2.,a főzővízbe só + pici ecet
3.,mimke módszerrel kocogtatás, görgetés, héj egyben lehúzás.
Én utálom a tojást, de ez működik.
A szemei hogy maradnak a kis édeseknek a helyén?

Névtelen írta...

Na ez aztán megmozgat mindenkit!:)

Én annyit tennék hozzá, hogy hideg vízben tedd fel főni.

És ha már itt tartunk, tudja valaki, hogy ki írta azt a novellát, amiben az agglegény lágytojást akar főzni, be is szerez minden hozzávalót (lásd borszeszégő, lombik és hasonlók), de hiába főzi órákon át, csak nem lágyul az a fránya tojás!?

U.i.:
Azt a kalács receptet nem lehetne esetleg közkinccsé tenni?
Előre is köszi!

R.

Mademoiselle írta...

Ma közkegyelmet adtam, és nem főztem tojást, viszont bepakoltam a hűtőbe, szóval holnap főzök megint, sóval ecettel, hideg vízben kezdve, és majd referálok, jó? :-)

R. - ezen a viccen nagyon röhögtem!!! :-)

Az ecetről lágytojásról szólva: ti próbáltatok már olyant, hogy ecetbe áztatni a tojást? Tényleg megpuhul annyira, hogy bele lehet csúsztatni egy keskenyszájú üvegbe, vagy ez csak urbán legenda? Asszem ki fogom próbálni.

Mademoiselle írta...

Ja, Hedgie, szerintem az olivabogyó csak félbe van vágva, és a kis dudorja bele lett nyomva a kenőcsbe, és az elég jóltartja talán. legalábbis én így tervezek eljárni, de majd arról is referálok a hétvégén.

Rebelle, a recpet:
500gr liszt
2 tojás (+2 sárgája a kenéshez)
50gr vaj
80gr porcukor
csipet só
30gr élesztő
4dl tej (de ebbe benne van az is amiben az élesztőt futtatod fel, de nekem még így sem kell bele az összes, a francia liszt kevesebb folyadékot vesz fel)

És akkor a szokásos, felfuttatom az élesztőt egy kis cukros meleg tejben (jóóó meleg tejben, az a trükkje, én majdnem felforralom), aztán jól összedagasztom a dolgokat, kétszer megkelesztem (mostanában kelesztőtálban szoktam), aztán hat részre osztom, golyóbisokat formázok belőlük, végül két rövidebb fajta gyümölcskenyérformában (szilikonos, úgyhogy nem használok sütőpapírt meg ilyesmit) egymás mellé teszek a golyókból 3-3-at, jól megkenem tojássárgájával, és olyan 190-200 fokon kisütöm. Csúcsfinom!

Najómostkalácsotkellsütnöm!

Névtelen írta...

Na, én aztán végképp jó sokára értem ide, de speciel a tojáshéj-puhítós ügyben perfekt vagyok. Szóval: régivágású idős szülészorvosom mondta, hogy szíveskedjek heti két tojáshéjat elfogyasztani a terhességem alatt. Ez úgy ment, hogy tojás alaposan megmos, befőttes üvegben elhelyez, majd frissen csavart citromlével leönt. Tojás ne álljon ki! Néhány nap alatt a hűtőben a héjból eltűnt a "tartás", a citromlét nagyon óvatosan le kellett önteni és limonádé formájában meginni. Tényleg OLYAN lett a tojás, tehát gondolom, az ecet ugyan ilyen változást hoz létre. (A gyermek fejlődésére nem tudom végül milyen hatással volt a dolog, kilenc hónapra 4,96 kilóval 62 centisen, egészségesen megszületett. Jövő kedden lesz nagykorú) :-)

Mademoiselle írta...

Tyűűű, és neked olyan puhán meg kellett enni? Vagy a tojáshéjból a kálcium átment a citromlébe, és csak azt kellett meginnod? Lehetett érezni a limánádén a tojáshéj ízt?
Köszi a megerősítést, szóval akkor pár nap, akkor kísérletre fel! :-)

Mademoiselle írta...

sállálá... citromecetben fürdik egy darab tojáska...trállálá

Névtelen írta...

Kedves Mademoiselle,
Nem a tojásnak kell lejönni a héjáról, hanem a héjának a tojásról. Ha ezzel segítettem, nagy örömömre szolgált.
Ja majd elfelejtem. A fôtt tojásokat, azonnal fôzés után hideg vizbe kell tenni.

Névtelen írta...

A tojást nem kellett megenni, csak a citromlevet iszogatni, mert abba ment át a kálcium. Hajrá!

Névtelen írta...

Hát igen, a tojásról végülis sósavval is le lehet maratni a héját.....

R.

Babi néni írta...

Ha keresel egy olyan üveget, aminek a szájába éppen belefér egy főtt tojás, de még nem esik bele, azzal lehet játszani.

Először meleg vízbe áztatod az üveget és ráteszed a tojást (megpucolva) a szájára. Utána hideg vízzel lehűtöd és a tojás belecuppan az üvegbe. :o) Nekünk működött a nagy kubus üveggel.

Ja, én rögtön leöntöm a forró (sós) vizet a tojásról és utána hideggel leöblítem és mégis van, hogy a tojás "ráízesült" a héjára és semmiképpen nem válik meg tőle... :o) Akkor is, ha valaki szerint ez fordítva van. :o)

pworsi írta...

Nagymamámtól tanultam, hogy ha megfőzöd a tojást, utána le kell önteni róla a forró vizet, hidegbe áztatni, és hozzákocogtatni az edégy falához, hogy repedések keletkezzenek rajta, majd hagyni kicsit ázni. Ez azért jó szerinte, mert akkor a hideg víz bemegy a tojás meg a héj közé, és könnyű lesz leszedni. Nekem szokott működni.

Lily írta...

SZia, új vagyok nálad és elakadtam a tojás témánál. Egyrészt lenyűgözött a sok tanács amit kaptál, másrészt nincs tuti receptem, pláne olyan ami 10-ből 10-re működik. :D
Nekem teljesen egyforma, ugyanott ugyanakkor beszerzett 4 tojást, amit azonos módon főztem, "kezeltem" és bontottunk volna... sem sikerült egyformán. A hibás nem lehet más mint a tyúk!

Mademoiselle írta...

Köszönöm! Végre valaki az én elméletemet támogatja! A tyúkok a hibásak, nem mi, és kész!

dori írta...

Szia!
túl friss a tojásod, szerintem az a baj. Legalább két hetesnek kellene lennie, ami igazán friss azzal bármit csinálhatsz, úgyse jön le róla a héj egészben.

Mademoiselle írta...

A kéthetes tojás nálam nem játszik, mert a főtt tojás héjából Calciumpótlást darálok a teknősömnek, és azt nem csinálhatom két hetes tojásból még akkor se ha nagyon alaposan kifőzöm.

Névtelen írta...

Tudományosan bizonyított tény, hogy a friss(10 napnál fiatalabb) tojásról nehezen jön le a héj. A tojás szavatossági ideje 45 nap. Amit a boltban megveszel, kis szerencsével két héten belüli. A bolti tojás héja szinte mindig könnyen lejön. A házi friss tojással csinálhatsz bármit, irtó nehéz megpucolni. Mikor a pipi potyizik egy tojást, a benne lévő anyag teljesen kitölti a héjat, ezáltal a fehérje és a héj közötti hártyát nekinyomja a tojáshéj belső falának. A héjon lévő mikroszkopikus nyílásokon át "szellőzik a tojás, tehát párolog is. Ezért van az , hogy a nem friss tojást, ha megrázod lötyög. Ha nagyon lötyög, akkor már záp :).
A nem teljesen friss tojás már nem feszül belülről neki a falának, és főzés közben egy kis víz tud kerülni a héj és a hártya közé, miáltal könnyen meg lehet pucolni, bárhogy is főzöd. Szobahőmérsékleten a tojás kb ötször gyorsabban öregszik mint a hűtőben. Ám én mégsem ajánlom a tojit a hűtőbe tárolni a szalmonella veszély miatt. A bolti tojást mindenképp fertőtlenítsd felhasználás előtt(hipóoldat). Mivel a szalmonella a tojáshéjon kívül van, ezért a tojástartó is veszélyes játék. Az, hogy a boltban vásárolt tízes tartóból esetleg egy-kettő nehezebben pucolódik, az annak köszönhető, hogy a csarnokba-boltba a raklap közepén lévő tojások kevesebbet tudnak párologtatni . Nagyjából ennyi amit gondoltam megosztok veletek. Én már végigjártam ezt az utat, minden ismert módszert kipróbáltam, és nyugodtan állíthatom, hogy mindegyik mese,babona,hülyeség :). Ha friss a tojás akkor nehéz megpucolni bárhogy is főzöd. Minél öregebb egy toji, annál könnyebb megpucolni.

Anibell írta...

A Moksha FB oldaláról találtam erre a bejegyzésre, és minő szerencse, nekem is legtöbbször csúnya lesz, de majd próbálkozom a trükkökkel.
A Pickwick Portfolio-t meg Kiemelten Közhasznú Oldalnak nyilvánítom. :)

Névtelen írta...

Ha esetleg én is segíthetek, itt egy tojáspucolós videó:

http://www.indavideo.hu/video/Tojaspucolas_10_mp_alatt