2009. november 20., péntek

tulipántos jó délutánt...

Mivel már három teljes napja kertészkedem, még üvegházam is van meg minden (már itt-ott látszanak is benne a kicsi csírák, éljen!), szóval gondoltam ideje nagyobb fába vágnom a fejszém, úgyhogy máma ültettem hagymát. Már úgy értem virághagymát, nem büdöshagymát. Tegnap egész nap kertészeti oldalakat böngésztem a neten, hátha sikerül felcsipegetnem egy kevés alapismeretet - nem sikerült -, s eközben találtam rá a Hagymáriumra, ahol rengeteget tudtam meg a tulipánokról, nárciszokról, krókuszokról és jácintokról. Volt egy pont, ahol úgy éreztem, belepusztulok, ha tényleg hónapkat kell még várnom a tavaszra, hogy ültethessek, ráadásul még kertem sincs, és minden olyan kilátástalannak tűnt, de akkor átnavigáltam a fórumra, ahol egy jótét lélek közölte, hogy ha valaki karácsonyra akar egy kis virágot az asztalra, akkor ültessen hajtatónárciszt ziva meg grand soleil d'or. Hát mit mondjak, könnyekben törtem ki az örömtől, elügettem a Jardilandba, fülöncsíptem egy eladót, aki segített megvenni a nárciszhagymákat mindössze 70 eurocentért darabját, sőt még egy preparált jácinthagymát is üveggel együtt (erről is azt ígérték, hogy karácsonyra virágba borul), meg vettem kaspókat, és virágföldet meg egy cuki kis kéziásót, aztán hazaügettem, és mindent elültettem, a jácintnak meg hajtogattam csákót. Igazi földet lapátoltam, és igaziból feketék lettek tőle körmeim, tisztára mintha igazi kertész lennék.
Elvileg 5-6 héten belül virágozni fognak, minden héten fotódokumentálom majd a fejlődésüket, közben meg erősen reménykedem, hogy nem szúrtam el semmit. Főleg a víz-dolog miatt fő a fejem, nem tudom hogy elég vizet adtam-e a földhöz vagy netán túlontúl is sokat. Nagyon pipa lennék magamra, ha véletlenül kirohasztanám a hagymácskákat. Ez van, ha valaki városi lánynak születik, még egy hagymát se tud rendesen a földbe tenni.

jajdeizgulok

9 megjegyzés:

Monika írta...

Kukkants be a kuckómba.:)

Laucica írta...

Juj, én ezeken a fázisokon végigmentem, amikor megérkeztem Amszterdamba és betévedtem a virágpiacra, ami egy igazi hagymaparadicsom és ígérgetnek fűt-fát-kisvirágot, még a legvacakabb hobbikertész is megcsinálja az ablakpárkányán. Aztán néhány kókadt négylevelű lóherén kívül semmi sem termett végül nálam. Azokat egyébként leszüreteltem és eltettem szerencsétlenebb napokra. De az én rossz példám ne vegye el a kedvedet, mert nekem még kiscsírák sem voltak, szóval valamit nagyon ott szúrtam el, ha nálad vannak kiscsírák, akkor az már szerintem egy lépés a siker felé!:) Drukkolok!:)

Mademoiselle írta...

Oké, kukkantok Mammka :-)

Lau, igen, egészen határozottan vannak kicsi csírák, a zsázsa páldául már úgy nő mint egy kis bolondgomba, még levelei is vannak, pedig csak három napja vetettem el. Nagy reményeket fűzök a dologhoz.
Ami meg a hagymákokat illeti, hát annyit már sikerült megtudnom, hogy fene kényes jószágok, a legtöbbjét nem is nagyon lehet szobában kinevelgetni, de vannak trükkök amiket érdemes kipróbálni. Ezt a hármat azért választottam, mert szinte biztos a siker, ott a boltban is virágzott néhány, meg aztán ezek hőkezeltek vagy mi, ami szt hiszem olyasmi mintha előre modelleznék nekik a telet a földben. Egy csomó másik hagymára rá volt írva, hogy ha idő előtt akarja az ember virágzásra bírni őket, akkor a hagymákat két hétre be kell tenni a hűtőbe kb 5 fokra, utána cserépbe ültetni, és jó hüvös, sötét helyen kell tartani őket, míg ki nem bújuk egy erős zöld szár a hagymákból, és akkor lesz valami virágzás. Talán. Szóval lehet, hogy az egész kudarc nem is a te hibád volt, csak nem tájékoztattak megfelelően.

Mademoiselle írta...

Fú, azért Amszterdmban én is elmennék egy virágpiacra, é annyi tulipántot vennék, amennyit csak fel bírok nyalábolni. És még a doki karját is teleraknám velük, aztán csak nézném őket, és még mindig csak nézném...

tasiorsi írta...

Ha kitanultad a kertészetet, és már nem jelent túl sok kihívást, akkor feldobhatok egy gasztronómiait helyette? ;)

Mademoiselle írta...

Naná, ki vele, a gasztronómiában azért még egy kicsit előrébb de tartok, mint a kertészetben, de nem sokkal, mondhatom nem sokkal ;-)

tasiorsi írta...

Na és készítettél-e már grillázstortát? :)

Itthon most ez az új hobbi (elsősorban anyunak), de bármilyen finomra is sikerül, a formázás trükkjére még nem jöttünk rá. :D

Mademoiselle írta...

Grillázstortát még shasem. Az nem olyan fogbaragadós?

tasiorsi írta...

Nos, de. De az élvezeti értékéből ez vajmi keveset von le, és a készítése felér egy művészettel. :)