2011. február 16., szerda

Aljonuska

Ha akarsz magadnak egy jó órát, akkor indítsd el EZT, aztán kutakodj ITT egy kicsit. Garantált az élmény.
(csak ezeket az orosz festményeket nézve alkothatunk igazán fogalmat arról, hogy mit is jelent egy gazdagon hímzett öltözet.)

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Na, én voltam a Tretyakovban. Néhány képbe beléhaltam.

A gazdagon hímzettekről: akkora pazar pompa volt, nyomába nem érünk.

Monika írta...

Itt végig fogok kutakodni, köszönöm!!!!

Laucica írta...

Ez az a hely, ahol a legszívesebben sátrat vernék! Nézd meg a negyedik képet, az emberek arcát, és azt a szegény lányt! (és a ruháját, igen:))
De zsenge leánykoromban ez a kép mozgatta meg leginkább a fantáziámat:
http://www.tretyakovgallery.ru/ru/collection/_show/image/_id/222#
Semmit sem tudtam róla, később tudtam meg a történetet, és nagyon csalódott voltam, hogy igazából nem is volt semmiféle áradás, főleg nem érte el a víz soha a börtön ablakát, úgyhogy kiszerettem belőle.
http://en.wikipedia.org/wiki/Princess_Tarakanoff
Egy lelkes gimnáziumi tanár buzgóságának köszönhetően idegenvezetést tanultam a Tretyakovról, és mivel addigra már keresztül-kasul ismertem az egész galériát, nem esett nehezemre a feladat. És ha már témánál vagyunk (igyekszem nem túl sokat írni, de hát szívemnek kedves témát érintettél ezzel a bejegyzéseddel), akkor egyszerűen nem hagyhatom ki, hogy fel ne hívjam minden erre járó figyelmét Vrubelre. http://www.tretyakovgallery.ru/ru/collection/_show/image/_id/252 a legeslegszebb kép, amit valaha láttam, az egyik illusztráció Lermontov gyönyörűséges elbeszélő költeményéhez, a Démonhoz (a kép azt a pillanatot ábrázolja, amikor a Démon megérti, hogy Tamara meghalt)
http://mek.niif.hu/07500/07512/07512.htm#201