2011. augusztus 9., kedd

itt is lapzsemle...

Azon túl, hogy bizsergetően pazar kivitelű újság, még azért is szeretem a Campagne Décoration-t, mert minden számban - a L'artisan du mois rovat keretében - bemutatnak egy-egy francia iparművészt, aki valami csodálatos dolgot művel a kezeivel. Az ehaviban például egy Thierry Gillaizeau nevű faszobrász munkáit vették nagyító alá, aki hajóorr figurákat farag! (Már úgy többek között.) Hát nem lélegzetelállítóan különleges mesterség?


Korábban írtak itt már pasztellkréta-készítőről, lovaglócsizma-suszterről, ólomkatona-öntőről, régi utazóláda felújítóról, festőecset-gyártóról, szövetszövőről, bútorfestőről, légiesen finom kézzel festett selyempapírvirág-készítőről, harangöntőről, kézi téglavetőről, halászháló-fonóról, színesceruza-készítőről, selyemcukorka-kézművesről, viaszbábu-faragóról...

Ezekben a művészekben az a közös, hogy kivétel nélkül több száz éves módszerekkel dolgoznak, és mivel Franciaország amúgy is nagy hangsúlyt fektet rá, hogy ezeket a százados technikákat fenntartsa, és továbbadja a múlt örökségének részeként, ezért különféle állami programok keretében még támogatást is kapnak. Szeretem ezt az országot.

3 megjegyzés:

Réka írta...

Na a régi utazóláda felújítóval szívesen elcsevegnék...

Grafifruska írta...

Én meg mindegyikkel szépen sorban ... nem is tudom melyikkel kezdeném. Talán elfogult vagyok, ha a ceruzagyártó jut elsőként az eszembe? :)

pável írta...

Szécsi Noémi Nyughatatlanjaiban az ópiumittas magyar emigránsok részeg módjára a hajó orrfaragbányának a mellét taperilják, előrekúszva az orrba a viharban... :P
(ennél több érdemleges nincs is a regényben, nem érdemes többet remélni tőle)