2007. április 20., péntek

Azt hallottam,


hogy tegnap esett a hó valahol Magyarországon. Ejha! Itt meg már szinte júliusi a káni-kula (ha ezt a szót külön ejtem ki, olyan fura a hangzása. Kíváncsi lennék az etimológiájára.).

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hát szerintem meg enm esett, mert itt (Szombathelyen) is nagyon jó idő van. :)
A kánikula az meg maradjon egybe, mert így kötőjellel a kula miatt elég vicces... :P (pardon :)

Névtelen írta...

Sztem sem esett, biztos mondták volna a híradóban :D

Névtelen írta...

"A kánikula, vagyis a nyár legmelegebb időszaka júl. 3-tól aug.11-ig tart.A régi rómaiak azt hitték, hogy ebben az időszakban a Sirius, vagyis a Nagy Kutya csillaga is hozzájárul melegével a Napéhoz, azért van ekkora hőség.Innen a "kutya meleg", "kutya hőség" kifejezés és innen eredeztethető maga a kánikula szó is(gyk.: a canis, latin szó, jelentése: kutya)."

Ezek szerint a 'kula' a meleg???? :) :) :)

Rebelle

Mademoiselle írta...

hihi :-) kösz rebelle! Mondtam én hogy fura!

Wildgica, Rebelle, miért kuncogtok ilyen jót a kulán? van annak valami köznapi jelentése csak én nem ismerem? Nekem a kula csak egy szó ami semmit nem jelent. világosítsatok már föl lécci...

Névtelen írta...

http://www.google.hu/search?hl=hu&q=fek%C3%A1lia+latinul&meta=

"Egyébként a faex latinul ürülék, innen ered a fécesz, meg a fekália szó is".

;-)

Névtelen írta...

Ja, szóvar szart jelent, csak a latin vonalon akartam továbbmenni, és lányos zavaromban elkapkodtam az ívet végigrajzolni. :-)

Mademoiselle írta...

Guszta!

Én egyébként ezt találtam a kulára, aminek értelme is van:
http://href.hu/x/2lgz

Névtelen írta...

Hát a nagy zöld gomb mintájára a Microsoft beújíthatna az 'igen' 'nem' gomb mellé a 'talán'-t!
Eddig 2X amortizáltam le totálisan, számomra teljesen érthetetlen és értelmezhetetlen, ráadásul angol nyelvű kérdésre adott véletlenszerű választással a gépet.

Rebelle

Mademoiselle írta...

Rebelle, ezt most nem értettem kristálytisztán :-)

Névtelen írta...

Hát feltesz egy feljövő kisablakban egy kérdést angolul, amiben mindenféle számítástechnikai szakkifejezések, betű és számkombinációs rendszerinformációk és hasonló - rendszergazdák részére teljesen érthető - dolgok vannak, és csupán két választási lehetőséget ad: igen v. nem? Én félórányi kimerítő agymunka és szótárböngészés után feladom, és véletlenszerűen rákattintok az 'igen'-re. Erre a teljes rendszer dob egy hátast és csak újratelepítéssel éleszthető újra.
Tanulok az esetből és a következő hasonló kérdésre immár a 'nem'-re klikkelek.
De az eredmény ugyanaz!
Ezért kéne a 'talán' gomb. A hozzám hasonló számítástechnikai analfabétáknak. :)

Ha a gondolatfüzér eredetére kérdeztél rá, akkor annyi az összefüggés, h. az általad belinkelt cikkben volt a nagy zöld gomb, mely megkönnyíti a hétköznapi felhasználó számára a fénymásoló használatát (gondolom nem mindenki olvassa a 'print' szót :) ). Innen jött az ötlet a 'talán' gombra. :)

Rebelle

Mademoiselle írta...

Jaa, így már világos. :-) csak te is elkapkodtad a gondolatívet végigrajzolni. Mint Suhodminyák az ő lányos zavarában :-)